Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Χρήση των εργαλείων της γραμμής εντολών

Αυτές τις μέρες ασχολούμαι ιδιαίτερα με ασκήσεις compilers καθώς την παρασκευή θα πρέπει να παραδώσουμε το πρώτο σετ ασκήσεων. Έτσι λοιπόν ένα πρωί μαζευτήκαμε σαν ομάδα να δούμε τι έχουμε κάνει, τι απορίες έχουμε μέχρι στιγμής και τι μας έχει μείνει ακόμα να κάνουμε. (Παρεμπιπτόντως η άσκηση 7 δε μου βγαίνει με τπτ οποιαδήποτε βοήθεια καλοδεχούμενη : P).
Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα μας, έτσι κάποια στιγμή στη πορεία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή. Έτσι ένα από τα παιδιά άνοιξε τον υπολογιστή του και προς έκπληξή μου άνοιγε τα πάντα από αρχεία μέχρι το ιντερνετ, ακόμα έκλεινε και το pc με εντολές από τη κονσόλα. Αμέσως τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό και μου είπε πως δεν του αρέσει να έχει εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας και από το να ανοίγει τα προγράμματα και να ψάχνει, ανοίγει την κονσόλα και με τις εντολές βρίσκει τα πάντα αμέσως. Παρεμπιπτόντως είχε windows 7 και δεν χρησιμοποιούσε το ποντίκι καθόλου.
Τότε θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα διαβάσει από ένα συμφοιτητή μας για το "κόλλημα" με την επιφάνεια εργασίας και την οργάνωση των εικονιδίων  και σκέφτηκα τελικά δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν θέλουν να έχουν τίποτα πάνω στην επιφάνεια εργασίας τους.
Όλο αυτό μου κίνησε την περιέργεια για το πόσα μπορείς να κάνεις με τη κονσόλα και όταν πήγα σπίτι έψαξα στο google (ως συνήθως) και βρήκα διάφορες ενδιαφέρων εντολές και τις δοκίμασα.

Προσωπικά το βρήκα ενδιαφέρον το να μάθω κάτι καινούριο όπως να ανοίγω κάποιες εφαρμογές, να βλέπω το IP μου και να κλείνω το pc μου από την κονσόλα αλλά δε πιστεύω (ακόμα τουλάχιστον) πως θα υιοθετήσω αυτή τη τεχνική. Πάντως μπορεί να μου χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον γιατί γενικά ότι μαθαίνουμε δε πάει χαμένο. Τα περισσότερα τουλάχιστον : P

Anyway εγώ θα σας περιγράψω μερικές από αυτές τις εντολές γιατί μπορεί σε κάποιον να του φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

 Καταρχάς ανοίγουμε τη κονσόλα: Έναρξη-->Όλα τα προγράμματα-->Βοηθήματα--> Γραμμή εντολών.

Αφού σας ανοίξει η κονσόλα μπορείτε:

1) Να ανοίξετε ένα site βάζοντας την εντολή:  start <όνομα site>
2) Να κλείσετε τον υπολογιστή σας μετά από κάποιο καθορισμένο χρόνο βάζοντας την εντολή:              start shutdown -s -t <χρόνος που θες να κλείσει ο υπολογιστής σου σε sec>.
3) Άλλες εντολές είναι το "dir" που παρουσιάζει μία λίστα των περιεχομένων ενός φακέλου, το "cd" που επιτρέπει τη μετάβαση σε άλλο φάκελο, το "format" που διαγράφει τα περιεχόμενα ενός αποθηκευτικού μέσου, το "md" που δημιουργεί ένα νέο φάκελο, το "ren" μετονομάζει ένα αρχείο ή φάκελο, και το "copy" αντιγράφει ένα ή περισσότερα αρχεία.

 Χρήσιμη είναι και η χρήση γραμμής εντολών για πληροφορίες στο διαδίκτυο και αυτό το κομμάτι είναι που εγώ προσωπικά βρήκα ποιο ενδιαφέρων.

1) Μπορείτε να βρείτε το όνομα του υπολογιστή σας με την εντολή: hostname
2) Με την εντολή : ipconfig θα σας εμφανίσει την IP του υπολογιστή σας.
3)  Με την εντολή: ipconfig/all θα σας εμφανίσει τη διεύθυνση ελέγχου μέσου [MAC].
4) Μπορείτε να δοκιμάσετε την επικοινωνία με κάποιον άλλο pc πληκτρολογώντας  ping <διεύθυνση ΙΡ του υπολογιστή που θέλετε να δοκιμάσετε>
 
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δυνατότητες που σου προσφέρει η κονσόλα.
Σας έγραψα αυτές που θεώρησα ποιο χρήσιμες. Ελπίζω να το βρείτε και εσείς αρκετά ενδιαφέρον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου